Vad är validering?

Mycket av det vi kan har vi lärt oss hemma och i många andra sammanhang än just skolan. Men det vi har lärt oss i skolan är dokumenterat genom betyg. Genom en validering kan vi få även den kunskap vi lärt oss utanför skolan kartlagd och dokumenterad genom till exempel ett yrkesbevis.

I en validering kartläggs, dokumenteras, värderas och erkänns det som vi kan inom ett område, men inte har giltigt bevis på.

De syften vi vill uppnå med validering kan vara att:

  • korta en pågående utbildning så att vi inte behöver läsa sådant vi redan kan.
  • dokumentera vårt kunnande för att söka nytt jobb.
  • identifiera vilka kunskaper och färdigheter som behöver kompletteras för att vi ska uppnå den kvalifikation som önskas.

Valideringen kan alltså både ge intyg på det vi redan kan och identifiera vad vi behöver komplettera för att kunna få ett jobb eller gå en utbildning. På så sätt kan utbildningsinsatserna inriktas mot rätt områden och studietiden kan kortas.

I skollagen beskrivs validering så här 2019:

  • En strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och ett erkännande av kunskaper och kompetens som en person besitter oberoende av hur de förvärvats

Resultatet av valideringen blir ett erkännande av kunskaper och kompetens. Personen som validerats får ett formellt intyg som visar att hon eller han har hela eller delar av den kompetens som motsvarar kraven för ett visst yrke, bransch eller utbildning/kurs.

Branschvalidering

Branschvalidering är validering av din kompetens som genomförs i branschernas regi. Det är branschens egna verksamheter och företag som står för legitimiteten och när du genomgår en branschvalidering kan du tryggt luta dig mot att den har ett nationellt erkännande. Du kan alltså söka jobb i den specifika branschen i hela Sverige efter genomgången validering.

Valideringen fokuserar på branschens krav på yrkeskompetens, det vill säga sådan kompetens som efterfrågas i arbetslivet och som gör dig anställningsbar inom ett kompetensområde eller i en yrkesroll. Därför är ofta branschvalidering ett förstahandsval när syftet är att förbättra dina möjligheter på arbetsmarknaden genom att du får ett yrkesbevis. Företag och verksamheter kan också använda branschvalidering internt för att effektivisera sin kompetensförsörjning.

Myndigheten för yrkeshögskolan har i uppgift att främja branschvalidering och driver bland annat Branschnätverket för validering, där representanter för branscher, arbetsmarknadens parter och olika myndigheter deltar.

 

Branschvalideringsmodeller

Standard för branschvalidering

Validering via Arbetsförmedlingen

Validering inom Vuxenutbildningen

En valideringsprocess kan genomföras av olika aktörer, med olika metoder och av olika anledningar. Utgångspunkten vid validering är, liksom i all vuxenutbildning, ditt behov och dina förutsättningar. En annan utgångspunkt är med vilket syfte valideringen görs och vilka mål som du vill uppnå, eftersom detta kan påverka ditt val av utbildning, anordnare och metod. Ditt syfte och mål med valideringen behöver därför vara tydliggjort innan valideringsprocessen påbörjas.

 

Läs mer på Skolverkets hemsida.

Validering via Yrkeshögskola

Yrkeshögskolan ska vara öppen för alla som har förutsättning att tillgodogöra sig utbildningen.

Det innebär att du kan bedömas vara behörig till en utbildning även om du saknar betyg från gymnasiet. Skolan du vill studera på ska kunna göra en bedömning av din reella kompetens, alltså bedöma de kunskaper och kompetenser du skaffat dig på annat vis än genom en formell gymnasieutbildning. Skolan kan då till exempel genomföra olika tester för att se om dina kunskaper motsvarar gymnasiekurserna. Ett test kan även omfatta andra kunskaper nödvändiga för att klara av utbildningen.

Bedömning av reell kompetens kan se olika ut på olika skolor. En metod är validering. Validering följer en väl definierad process med kompetenskartläggning och kompetensbedömning där stegen i processen dokumenteras.

 

Läs mer på YH-myndighetens hemsida.

Validering på Universitet och Högskola

Du kan bli behörig till en utbildning trots att du inte har gymnasiebetyg eller andra formella meriter. Högskolan eller universitetet kan bedöma din så kallade reella kompetens och fatta beslut om att du är behörig till en specifik utbildning. Möjligheten att ansöka om bedömning av reell kompetens är till för dig som helt eller delvis saknar formella meriter för att vara behörig till högskolan, men du har de kunskaper och erfarenheter som krävs för att klara utbildningen.

Bedömning av reell kompetens för tillgodoräknande kan vara ett sätt för dig att korta din utbildningstid om du anses uppnått en del av de utbildningsmål som anges för utbildningen.

 

Läs mer på studera.nu.